16/11/2012

IAN & JEAN'S HOUSE



 
This project required the design of a substantial family home on a restricted suburban block. The mundane suburban context of the project demanded a response which both challenged its neighbourhood while providing the owners with a sense of privacy and connection with the broader landscape and river views. The solution was a long low dwelling which benched into and hugged the site, offering protection from the street and close neighbours, but on entry, opens up to capture the expansive view and riverside location. 

AWARDS

 
2008              Australian Institute of Architects
                     Residential - New (Commendation)

JURY CITATION 


“The architects were faced with a long narrow steep block and an overbearing conglomeration of suburban houses which hemmed in the site, while a spectacular view lay below the slope. The solution was simple but effective: cut out the neighbours and enhance the experience of the view.

In contrast to the surrounding houses, Ian & Jean’s presents a plain fa├žade to the street with a colourful door and a canopy that sails overhead and projects down, inviting entrance and exploration. On entrance, stairs and the canopy direct the attention down to a deck and living area projecting beyond the slope. The fully glazed end to the living area captures a view of the sea and distant hills. Opening to the side, the deck takes in the sweep of Blackmans Bay. The living area slides back into the hillside forming a deep and enclosed space, a relief and counterpoint to the expansive setting.  

The architects have skilfully managed a context of contrasts and found a solution that in resolving the problem of privacy from overlooking neighbours has accentuated the experience of the magnificent setting.” 

Images: Ray Joyce